Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2022  
         
  Articol:   THE MEANING OF THE PHRASE “THE SIXTH COMMANDMENT OF THE DECALOGUE” IN CANON 1395 OF THE 1983 CODE OF CANON LAW / ÎNȚELESUL FRAZEI „PORUNCA A ȘASEA A DECALOGULUI” DIN CANONUL 1395 DIN CODUL DE DREPT CANONIC DIN 1983.

Autori:  EDUARD GIURGI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2022.05

Published Online: 2022-12-30
Published Print: 2022-12-30
pp. 83-96

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT: Înțelesul frazei „porunca a șasea a Decalogului” din canonul 1395 din Codul de Drept Canonic din 1983. Acest eseu își propune să explice semnificația expresiei „porunca a șasea a Decalogului”, așa cum se găsește în canonul 1395 din Codul de Drept Canonic din 1983. Pentru a urmări acest obiectiv, eseul începe prin a explica mai întâi cum înțelegea tradiția canonică această frază înainte de promulgarea Codului de Drept Canonic din 1917. În această perioadă, această frază a fost folosită ca o circumlocuțiune pentru a descrie delicte sexuale variate, cum ar fi adulterul, violul, concubinajul, incestul, relații sexuale între persoane de același sex, relații sexuale anale între un bărbat și o femeie, masturbarea, bestialitatea și așa mai departe. Apoi, eseul explică modul în care fraza a fost înțeleasă în Codul de Drept Canonic din 1917. În această perioadă, sintagma însemna relații sexuale cu minori sub vârsta de șaisprezece ani, dar includea și adulterul, violul, bestialitatea, sodomia, prostituția și incestul. De asemenea, sintagma a fost folosită ca o circumlocuțiune pentru a descrie delicte sexuale variate, care nu erau menționate în mod expres în canonul 2359. După, această prezentare, eseul explică pe scurt modul în care Congregația Sfântului Oficiu a abordat această sintagmă. Este destul de interesant să aflăm că termenii crimen pessimum erau folosiți ca o circumlocuțiune pentru a descrie delicte împotriva porunci a șasea a Decalogului. În cele din urmă, eseul explică semnificația acestei fraze în lumina canonului 1395 din Codul de drept canonic din 1983. Există comentatori canonici ai acestui canon, care oferă o anumită explicație pentru această frază, în timp ce alții o folosesc fără nicio explicație. Expresia, în opinia autorului eseului, este o circumlocuțiune pentru a descrie ale delicte sexuale, care nu sunt menționate în mod expres în acest canon.

Cuvinte-cheie: delict, poruncă, Decalog, canon, cleric, cod, lege, concubinaj, abuz, tradiție.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă